Nieuws


Drie boekentips voor een Londenreis

Gepost door on 14:41 in Nieuws | 0 commentaren

IMG_8114

Ga je op schoolreis naar Londen? Bereid je dan voor met deze boekentips.

In Londen, Lia Van Bekhoven, Atlas

In negen wandelingen leidt dé ‘correspondente vanuit Londen’, Lia Van Bekhoven, de lezer doorheen de stad. Lia legt in deze duidelijk uitgestippelde wandelingen de ziel van de Londenaren bloot, gaande van hun ‘groot historisch besef’ (WOII was ‘their finest hour’), de dominantie van BBC en het Ten O’Clock News (‘Alles ademt: hier gebeurt iets, dit is belangrijk’) en de Britse hoofdrol in het wereldse speeltoneel (‘Entertainment zit in het nationale DNA’). Smeuïg zijn haar journalistieke insiders verhalen over de bullebakkerige woordvoerder van Tony Blair, de automatisch benoemde adel in het Hogerhuis (‘Dit is de kapstok van u en uw familie. Voor altijd.’) en de verslaggeving over de dood van Diana als hoogtepunt van 30 jaar Britse journalistiek.

Het andere Londen, Krista Bracke, Epo

Na het grote succes van Het andere Parijs, het resultaat van het Radio 1-programma Brood en spelen waarin luisteraars originele suggesties deden voor een citytrip naar de lichtstad, werd de redactie geïnspireerd om hetzelfde te doen voor Londen. Het andere Londen bundelt 36 tips zoals vinylplaten scoren in exchange shops, een Jack The Ripper wandeling doorheen gore steegjes en een bezoek aan de hypermoderne eivormige City Hall – oftewel de ‘glazen teelbal’ van burgemeester Livingstone – die het gevolg is van minutieuze berekeningen over energieverbruik en lichtinval. Radiopresentatrice Krista Bracke presenteert echte tips zoals je ze krijgt van vrienden en kennissen.

Een klein eiland, Bill Bryson, Pandora

Hoewel Een klein eiland het verslag is van een rondtrip doorheen Engeland, kan globetrotter Bill Bryson zijn liefde voor Londen niet onder stoelen of banken steken:

“I can never understand why Londoners fail to see that they live in the most wonderful city in the world.”

Hij legt uit: “It has more congenial small things – incidental civilities you might call them – than any other city I know: cheery red pillar boxes, drivers who actually stop for you on pedestrian crossings, lovely forgotten churches with wonderful names like St Andrew by the Wardrobe and St Giles Cripplegate, sudden pockets of quiet like Lincoln’s Inn and Red Lion Square, interesting statues of obscure Victorians in togas, pubs, black cabs, double-decker buses, helpful policemen, police notices, people who will stop to help you when you fall down or drop your shopping, benches everywhere.”

CLIPPER en OLYFRAN slaan de handen in mekaar

Gepost door on 08:35 in Nieuws | 0 commentaren

CLIPPER en OLYFRAN slaan de handen in mekaar

Al 28 jaar organiseert OLYFRAN de Vlaamse Olympiade van het Frans. Jaarlijks nemen duizenden jongeren die hun enthousiasme voor taal niet onder stoelen of banken steken deel aan deze wedstrijd. Niet alleen de taal maar ook de Franse cultuur komt aan bod tijdens deze olympiade. Naast de uitdaging om mee te doen zijn er ook tal van prachtige (individuele prijzen) te winnen.

Sinds dit jaar is CLIPPER een van de nieuwe sponsors van OLYFRAN. Beide organisaties delen hetzelfde doel, ze willen de vreemde-talenkennis van jongeren verbeteren en hun enthousiasmeren voor het Frans. CLIPPER was dan ook blij deel uit te maken van dit evenement en had zelf een aantal prijzen in petto.

Tien scholen krijgen een bezoekje van CLIPPER en mogen een Frans gezelschapsspelenpakket en een ontbijt met croissants “pour les profs de français” in ontvangst nemen. Daarnaast geeft CLIPPER twee scholen een korting op hun CLIPPERschoolreis.

Deze schoolprijzen werden opgenomen in de didactische pakketten die OLYFRAN jaarlijks verloot onder de scholen van de ingeschreven deelnemers.

prijsuitreiking olyfran clipper


Striphelden veroveren de hoofdstad

Gepost door on 16:46 in Excursie | 0 commentaren

collage

Maart, het begin van de lente is bij Clipper de start van het nieuwe seizoen van de taalexcursies.

Op 2 maart ’15 kreeg ik, Samira, de kans om als stagiaire op excursie te gaan met de leerlingen van de Sint-Martinusschool uit Asse. Zij kozen voor de formule  “Bruxelles Bandes Dessinées” die nieuw is sinds dit jaar. In groepjes van drie of vier leerden we de leerlingen op een creatieve, leuke én natuurlijk educatieve manier de ‘hotspots’ van Brussel kennen. We passeerden langs de verschillende stripmuren en bij Madame Chapeau die de Brussels humor vertegenwoordigt. (Weetje: Madame Chapeau werd gespeeld door een mannelijke travestiet.)

Oep zen Brusseleirs’ leerden de leerlingen nieuwe spreekwoorden, spraken ze in hun beste Frans toeristen aan op de Grote markt en raakten ze toch maar eens ’t Serclaes beeld aan om een portie geluk te ontvangen. Daarnaast moesten ze natuurlijk ook een groet brengen aan Manneken Pis, want zeg nu zelf, wat is een bezoek aan Brussel als je dit icoon niet hebt bezocht?

Voor deze excursie was duidelijk een portie durf en zelfvertrouwen nodig, iets wat deze studenten in overvloed hadden en ik zeker bewonderde. Ik herinner mij dat ik op die leeftijd absoluut geen mensen durfde aanspreken en al zeker niet in het Frans.

We sloten de dag af met een zangwedstrijd op het Muntplein. Het was een geslaagde schooluitstap met enthousiaste leerlingen die helemaal gingen voor de overwinning en initiatief durfden nemen om de Franse taal te leren.

[Deze post werd geschreven door stagiaire Samira]

Unesco werelderfgoed in de Ardèche

Gepost door on 16:39 in Ardèche | 0 commentaren

Unesco werelderfgoed in de Ardèche

Unesco werelderfgoed in de Ardèche

Bijna 20 jaar geleden, op 18 december 1994, werd een uitzonderlijke ontdekking gedaan in de Ardèche.
Drie speleologen ontdekten er de grot Chauvet Pont d’Arc, kortweg Chauvet. Het is de fraaiste en oudste paleolithische ontdekking ooit.
De grot is meer dan 30.000 jaar oud en is versierd met geschilderde dierenafbeeldingen, gravures, abstracte tekens en handafdrukken.
Doordat de grot heel lang niet betreden werd door mensen, is deze nog steeds in zijn originele staat en dus van impressionante kwaliteit.

 Chauvet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om de archeologische vondst intact te houden, en tegelijk het grote publiek te laten meegenieten, werd van deze grot een enorme replica gebouwd.
Met haar 3000 m² is “La Caverne du Pont d’Arc”  meteen de grootste nagebouwde grot ter wereld.
Vanaf eind april 2015 opent La Caverne haar deuren voor het grote publiek. Een reden te meer om de Ardèche te bezoeken!
Deze nieuwe interactieve trekpleister past perfect in een GWP-project. Wist u trouwens al dat ons vakantiehuis “Maison des Astars” op een halfuurtje van deze nieuwe site ligt?

 

Klik hier voor meer filmpjes

Citytrip naar Berlijn

Gepost door on 21:03 in Berlijn | 0 commentaren

Plan je binnenkort een trip naar Berlijn en wil je – naast de highlights – ook het alternatieve Berlijn ontdekken, neem dan deze aanraders op in je programma!

  • Uitwaaien in Tempelhofer Park: De  voormalige Tempelhof luchthaven werd in 2008 gesloten. Nu kan je in ‘het grootste park van Berlijn’ fietsen of ‘vliegeren’ op de landingsbanen.
  • Karaoke in het Mauerpark: Elke zondagnamiddag verandert het openluchttheater in het Mauerpark in een grote outdoor karaoke. Aangemoedigd door de positieve vibes van een duizendtal toeschouwers zie je locals en toeristen het beste van zichzelf geven. Spannender dan The voice.
  • Neem de fiets: Berlijn is een bijzonder fietsvriendelijke (lees: platte) stad met brede fietspaden. Of je nu een gegidste fietstour doet of gewoon fietsen huurt, dit is de ideale manier om de stad te ontdekken.

 

  • karaoke_DSC_1494

Zomerlectuur Parijs

Gepost door on 08:22 in Parijs | 0 commentaren

Wil je je deze zomer wat verder verdiepen in de geschiedenis van Parijs, op een aangename manier?

Steek dan de volgende boeken in je vakantiekoffer:

  • Parijs, Edward Rutherford: In deze epische roman, die eerder al de bestsellers ‘Londen’ en ‘New York’ schreef, maak je een wandeling door de geschiedenis van Parijs aan de hand van twee families die elkaar op elk gebied beconcurreren. Door hun ogen zie je de stad groeien tot de metropool van vandaag. Van de oevers van de Seine tot de bouw van de Eiffeltoren, van het decadente ‘joie de vivre’ van ‘La Belle Époque’ tot de lichtstad die ook vandaag nog hét symbool is van de romantiek: het boek ‘Parijs’ is even meeslepend als de stad zelf. Verschijnt in juni.
  • En route, Lorànt Deutsch: In dit boek beschrijft Lorànt Deutsch de geschiedenis van Frankrijk. Daarbij volgt hij het spoor van oude wegen: handelsroutes, Romeinse heirbanen, pelgrimsroutes en oude Keltische wegen waarlangs het verleden zijn sporen heeft nagelaten. Op even lichtvoetige als eigenzinnige wijze laat Deutsch de mooiste verhalen uit de Franse geschiedenis de revue passeren. Verschijnt in augustus.

Het Parijsseizoen 2014 loopt ten einde

Gepost door on 07:35 in Parijs | Comments Off on Het Parijsseizoen 2014 loopt ten einde

Het Parijsseizoen 2014 loopt ten einde

De meeste scholen keerden ondertussen moe maar tevreden terug van hun Parijsreis. De laatste scholen vertrekken eerstdaags. Eens te meer bleek dat Parijs een stad in beweging is:

  • Bij een bezoek aan het Musée d’Orsay mogen de nieuw aangelegde les Berges de Seine niet ontbreken. Aan de oevers van de rivier is het nu aangenaam vertoeven op de houten trappen, op de sport- en spelterreinen of in een hangmat.projet-berges-de-Seine-trafic-automobile-604-564x261
  • Het uitzicht op Parijs vanop Montmartre is nog populairder geworden bij jongeren dankzij de videoclip van La dernière danse van Indila waarin deze plek een bijzondere rol speelt.
  • In 2008 doken de eerste Cadenas d’amour op in Parijs. Deze hangslotjes staan symbool voor de eeuwige liefde en worden bevestigd aan een brug. Na de Pont des Arts en de Pont de l’Archevêché duiken de slotjes nu overal op.
  • Lees ook dit artikel als je wil weten wat Parijs in petto heeft voor de toekomst. Op de site van Lonely Planet vind je de nieuwigheden van 2014.

Dan weet u ook meteen waarom wij zo graag terugkeren naar Parijs.